Cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională, redactarea unul CV în mod profesionist, obţinerea unor certificări recunoscute în străinătate şi o bună cunoaştere a industriei din ţara respectivă sunt principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere tinerii care vor să-şi construiască o carieră pe plan internaţional.
"Atunci când aplică pentru o poziţie în străinătate, tinerii români trebuie să fie atenţi nu numai la îndeplinirea cerinţelor obligatorii de cunoaştere a domeniului de specialitate în care vor lucra, dar şi la redactarea corectă a CV-ului, dezvoltarea abilităţilor pe care le caută un recruiter la un astfel de candidat şi informarea corectă cu privire la toate aspectele presupuse de acel job. De exemplu, înainte de a accepta o ofertă salarială avantajoasă la prima vedere, candidaţii trebuie să se informeze asupra costului vieţii în ţara respectivă", susţine George Samoilă, project manager al portalului de carieră Hipo.ro. El a adăugat că mai trebuie luate în considerare cheltuielile legate de cazare, mâncare, utilităţi, dar şi faptul că unii angajatori nu acoperă costurile asigurărilor de sănătate sau impozitele suplimentare anuale.
Pentru cei care îşi doresc să se angajeze în Marea Britanie, domeniile în care se fac preponderent angajări în perioada următoare sunt domeniul bancar, inginerie şi retail. De asemenea, oportunităţi de carieră se regăsesc şi în sectorul public. Franţa şi Ungaria continuă să recruteze specialişti IT, iar cei care doresc să înceapă o carieră în afara ţării în domeniul bancar au şanse de a se angaja în Franţa, Germania, Ungaria, Polonia şi Marea Britanie.
Pasul cel mai important în pregătirea unei cariere internaţionale este, indiscutabil, pregătirea CV-ului, cartea de vizită prezentată angajatorilor.
"CV-ul este, în 90 % din cazuri, singura modalitate de convingere că sunteţi perso