În 2012, magistrații, inculpații și reclamanții din Prahova se vor întâlni la judecată în spații închiriate. Situația este provocată de necesitatea consolidării actualului sediu, datând de la 1946, dar și de întârzierile de peste 10 ani la construcția Palatul de Justiție din Ploiești.
Procesul de corupție în care este implicat omul de afaceri şi acţionarul Clubului FC Argeş, Cornel Penescu, sau cel în care a fost judecat Ghenosu, celebrul interlop din Dâmbovița, sunt doar câteva dintre cazurile importante și cu impact public care au ajuns pe lista de judecată a magistraților prahoveni, în 2011.
Totodată, un magistrat de la Tribunalul Prahova judecă, într-un an, 1.600 de dosare, față de 950 de cazuri, cât este media națională. Cu toate acestea, nici volumul imens de cauze și nici importanța proceselor judecate nu au ajutat la grăbirea lucrărilor de la Palatul de Justiție din Ploiești, un colos început în urmă cu 14 ani și pentru care cele mai optimiste previziuni înseamnă, în acest moment, un termen de finalizare de trei ani.
Așa se face că Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova, cele mai importante instanțe ale județului, își desfășoară activitatea într-un spațiu foarte restrâns și într-o clădire monument istoric, construită între anii 1934-1946, cu risc seismic de gradul I. În 2011, în această clădire s-au judecat peste 67.000 de cauze. Nici măcar acest sediu nu va mai fi o soluție în 2012. „Actualul imobil în care funcționează Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova a fost cuprins pe lista obiectivelor finanțate prin împrumut acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului care vizează reforma sistemului judiciar. Lucrările sunt foarte avansate, în sensul că așteptăm apariția în Monitorul Oficial, poate și în câteva zile, a indicatorilor tehnici aprobați pentru această investiție", ne-a spus Alina Anton Pavel, purtător de cuvânt al Tribunal