La puţin timp după miezul nopţii, deputaţii au zis Da. Prin votul lor au mai tăiat din salarii şi beneficii şi s-au angajat să concedieze sute de mii de bugetari. Acelaşi vot le-a permis însă să evite incapacitatea de plată după ce zeci de mii de greci au manifestat împotriva măsurilor.
Zece clădiri, dintre care două sedii de bancă, au fost incendiate de protestatari violenţi şi cel puţin 50 de persoane au fost rănite. Manifestanţii au aruncat cocktailuri Molotov, poliţia a răspuns cu o cantitate impresionantă de gaze lacrimogene. În contextul violenţelor, mai mulţi parlamentari au cerut demisia ministrului de interne.
80.000 de manifestanţi s-au strâns la Atena la apelul Partidului Comunist şi al sindicatelor elene. A fost cel mai mare protest din ultimele luni. Totuşi, parlamentarii au votat reducerea salariului minim cu 22% şi multe alte măsuri de austeritate impuse Greciei în schimbul acordării unei noi tranşe de asistenţă financiară internaţională. 130 de miliarde Euro îi sunt necesare Atenei pentru a evita incapacitatea de plată în luna martie. Flori pentru Atena (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Cine crede că viitoare guverne elene vor sau pot să menţină criteriile impuse de creditorii internaţionali nu a înţeles Grecia deloc. Toţi sunt sortiţi eşecului pentru că structurile greceşti sunt aşa cum sunt.
Dacă până şi Hannes Swoboda, preşedintele socialiştilor europeni, critică planul de salvare a Greciei şi măsurile impuse acestei ţări pentru banii împrumutaţi înseamnă că ceva nu e în regulă. Se duce în vizită un austriac şi spune că multor germani le e ruşine cum se poartă guvernul lor cu Grecia. La un discurs de această factură ne aşteptam poate de la ultranaţionaliştii greci, dar de la socialsitul austriac?!
Realitatea e că din 2010 politicienii greci se joacă de-a reforma statului şi finanţatorii internaţionali de-a faptul