Germania pare hotărâtă să încurajeze excluderea Greciei din zona euro, înfuriată că statul elen preferă să ascundă sub limbă pastila austerităţii prescrisă ca tratament pentru datoria uriaşă şi economia necompetitivă. Refuzul de săptămâna trecută al miniştrilor de finanţe din zona euro de a aproba noi fonduri de bailout pentru Atena susţine această idee, scrie presa internaţională.
Germanii vor ca Grecia să iasă din zona euro, iar acest mesaj se desprinde clar din refuzul miniştrilor de finanţe din zona euro de a respinge oferta Atenei de noi măsuri de austeritate în schimbul unui nou pachet de bailout. În ultimele zile, politicienilor greci, presaţi de protestele de stradă de amploare şi de o serie de greve care au paralizat anumite sectoare economice, le-a fost foarte dificil să ajungă la un compromis privind măsurile de austeritate cerute de finanţatorii internaţionali. Atenei i se cere acum mai mult, iar Berlinul, dar şi alte state nordice excedentare, vor mai mult ca niciodată porţie întreagă acum când criza grecească a făcut ravagii printre ratingurile suverane din Europa, notează publicaţia britanică. Atitudinea Germaniei se poate explica prin "tradiţia" Greciei de face promisiuni pe care nu le respectă.
Măsurile de austeritate cerute de finanţatorii internaţionali ai Greciei în schimbul noului pachet de bailout, oficial de 130 mld. euro, cuprind reduceri de personal în aparatul de stat, de pensii şi salarii echivalente cu 3,3 mld. euro. Salariul minim ar urma să fie redus în general cu 22% şi cu 32% în cazul persoanelor cu vârsta sub 25 de ani, potrivit Ekathimerini. Măsurile au fost deja aprobate de guvern, dar cu un preţ. În doar două ore, premierul grec Lucas Papademos şi-a văzut cinci miniştri demisionând.
"Dacă vrem salvarea Greciei şi un viitor al ţării în zona euro, în Europa, trebuie să facem orice pentru a obţine aprobarea