Criza datoriilor suverane din Europa a ajuns intr-un "moment crucial" au afirmat oficialii chinezi in ajunul summitului dintre China si Uniunea Europeana de la Beijing, citati de cotidianul francez Le Monde. Acest anunt vine dupa ce, duminica, liderii de la Atena au aprobat noile masuri de austeritate pentru a salva tara de la un "faliment dezordonat".
Cel de-al 14-lea summit dintre China si Uniunea Europeana, initial programat pentru jumatatea lunii octombrie 2011, a fost amanat datorita necesitatii UE de a alimenta fondul de salvare pentru tarile aflate in dificultate. China si-a manifestat in repetate randuri intentia de a participa voluntar la Fondul de stabilitate financiara si apoi la succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate, care va deveni functional din luna iulie a acestui an.
China detine in prezent mai mult de 550 de miliarde de dolari din datoria suverana a statelor europene, chiar daca informatiile expertilor nu au fost confirmate de catre oficialitati. In plus, societatile chineze si-au crescut achizitiile de intreprinderi in Europa in mai multe sectoare, precum apa si energie.
"China nu are intentia si nici capacitatea de a cumpara Europa", a spus la inceputul lunii februarie premierul chinez Wen Jiabao la forumul economic de la Canton, la care a participat alaturi de cancelarul german, Angela Merkel. Criza datoriilor suverane din Europa a ajuns intr-un "moment crucial" au afirmat oficialii chinezi in ajunul summitului dintre China si Uniunea Europeana de la Beijing, citati de cotidianul francez Le Monde. Acest anunt vine dupa ce, duminica, liderii de la Atena au aprobat noile masuri de austeritate pentru a salva tara de la un "faliment dezordonat".
Cel de-al 14-lea summit dintre China si Uniunea Europeana, initial programat pentru jumatatea lunii octombrie 2011, a fost amanat datorita necesita