Numărul cazurilor de muncă la negru identificate a crescut în 2011 şi asta în urma intensificării controalelor, dar şi ca o consecinţă a creşterii numărului inspectorilor participanţi la control. Până în luna octombrie 2011, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov a lucrat cu o medie de 15 inspectori, iar din luna noiembrie numărul angajaşilor împlicaţi în acţiuni de constrol s-a dublat, ajungând la 30 de inspectori.
„Au crescut numărul de controale, de la 2.146 în 2010, la 2.450 în 2011. La fel, numărul angajatorilor depistaţi că folosesc muncă la negru a crescut la 232 faţă de 150, în 2010. Numărul angajaţilor depistaţi fără forme legale a crescut la 576 faţă de 344, cât au fost în urmă cu doi ani”, ne spune Dan Suciu, inspector şef adjunct Relaţii de Muncă, în cadrul ITM Braşov. Începând de anul trecut, angajatorii depistaţi cu mai mult de 5 persoane angajate fără forme locale s-au ales şi cu plângeri penale.
„Am avut anul trecut 14 cazuri, iar până acum a fost trimise dosarele pentru începerea urmăririi penale în 5 situaţii. În luna ianuarie 2012 a fost depistat un singur caz, cu 12 persoane”, mai spune Suciu.
Pe lângă plângere penală, angajatorii au primit şi amenzi drastice, însumând aproximativ 3 milioane lei. Dar, potrivit noii legi, şi angajatul care acceptă să muncească la negru primeşte amendă şi un braşovean deja s-a ales cu ea.
Cele mai multe accidente de muncă,
în drum spre serviciu
Dacă la sancţiuni şi controale s-au înregistrat creşteri importante faţă de 2010, la accidentele de muncă şi bolile profesionale, numărul a rămas constant. „Cele mai multe evenimente înregistrate au fost pe drumurile publice, când angajaţii erau în drum sau se întorceau de la locul de muncă, sau în cazurile în care angajaţii se aflau în exercitarea atribuţiilor de muncă”, a declarat Dorin Senchetru, inspector şef adjunct