Afaceristii ieseni pot solicita de la statul romanalocatii financiare nerambursabile in valoare de 100.000 de lei, prin intermediul programului START, derulat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM). Anul acesta, Guvernul a alocat fonduri pentru subventionarea a 92 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) de la nivelul intregii tari, adica 9,2 milioane de lei numai pentru alocatii financiare nerambursabile, reprezentand cea de-a doua etapa a programului START. Pentru prima etapa, adica organizarea de workshop-uri si pregatire antreprenoriala, statul va cheltui in jur de 800.000 de lei.
Beneficiarii programului pot fi societatile comerciale care indeplinesc o lista de 10 criterii de eligibilitate. Astfel, IMM-urile ce pot accesa finantarile nerambursabile de la stat sunt cele inregistrate la Registrul Comertului de mai mult de doi ani si care nu au mai beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programului anii anteriori, care nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale. De asemenea, solicitantii cu datorii esalonate, conform certificatelor de atestare fiscala, nu sunt eligibili pentru a beneficia de acest program. O alta conditie impusa de AIPPIMM este ca administratorii societatilor sa aiba cel putin studii medii definitivate. Firmele aflate in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment, suspendare temporara a activitatii sau stare de dificultate financiara, sunt declarate din start neeligibile programului.
Pentru ce NU se dau bani
Activitatile pentru care nu se pot solicita fonduri din partea statului in cadrul masurii de ajutor START sunt: intermedierile financiare si asigurarile, tranzactiile imobiliare, activitatile juridice, activitatile de jocuri de noroc si pariuri, productia sau co