Iranul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Golfului Persic şi a pregătit vase ce ar putea fi folosite în atacuri-sinucigaşe, însă marina militară americană poate împiedica Republica Islamică să blocheze strâmtoarea Ormuz, a dat asigurări ieri comandantul Flotei a Cincea americane, staţionată în Bahrein. Sursa: Reuters
Iranul a ameninţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni să întrerupă tranzitul naval prin strâmtoarea Ormuz sau să atace forţele SUA ca represalii împotriva sancţiunilor internaţionale sau în eventualitatea în care programul său nuclear ar fi vizat de o agresiune.
"Şi-au mărit numărul de submarine, şi-au mărit numărul de vase rapide de atac", a declarat viceamiralul Mark Fox, la Manama. "Unele dintre ambarcaţiunile de mici dimensiuni au fost dotate cu dispozitive ce ar putea fi folosit pentru atacuri sinucigaşe", a adăugat el.
"Am monitorizat cu interes felul în care îşi dezvoltă rachete cu rază lungă şi scurtă, rachete balistice cu rază lungă şi medie şi, bineînţeles, dezvoltarea programului lor nuclear", a mai precizat comandantul Flotei a Cincea. Iranul dispune în prezent de 10 submarine mici dimensiuni, a mai spus ofiţerul.
Potrivit agenţiei Reuters, preluată de Agerpres, experţii militari apreciază că Flota a Cincea, care patrulează în zona Golfului Persic, şi care are întotdeauna în componenţa sa un portavion însoţit de numeroase avioane şi o flotă de fregate şi distrugătoare - este, fără nicio îndoială, mai puternică decât flota iraniană.
Însă, după ce mai mulţi atacatori kamikaze, aflaţi la bordul unei nave de mici dimensiuni, au ucis 17 marinari de pe distrugătorul USS Cole într-un port yemenit în 2000, Washingtonul a devenit foarte precaut în faţa acestei vulnerabilităţi a navelor sale de luptă.