Foto: Thinkstock O fetiţă de 3 ani din Bucureşti a fost supusă, la sfârşitul săptămânii trecute unei intervenţii minim invazive la nivelul inimii. Fetiţa s-a născut cu o malformaţie cardiacă numită de medici foramen ovale patent (un orificiu în inimă care rămâne deschis după naştere). Ea a fost tratată printr-o procedură modernă, care constă în implantarea în inimă a unui dispozitiv special Amplatzer (supranumit „umbreluţă”).
Dispozitivul este introdus printr-o înţepătură într-un vas de sânge de la nivel inghinal (baza piciorului) şi este deplasat cu ajutorul unui cateter pe calea vaselor de sânge până la inimă. Aici este „lipit” de orificiul anormal, pe care îl închide complet. Cu ajutorul acestei proceduri simple, revoluţionare, pacienta de numai 3 ani a fost scutită de o grea şi traumatizantă operaţie pe cord deschis, care presupune deschiderea toracelui şi a inimii, multă suferinţă după operaţie, recuperare prelungită şi o cicatrice imensă pentru toată viaţa. Fetiţa a fost operată în secţia de malformaţii congenitale cardiace (Centrului Med New Life – Delta Hospital). În cadrul acestei secţii au mai fost efectuate trei proceduri asemănătoare unor adulţi.
Cei trei pacienţi sufereau de defect septal atrial sau defect septal ventricular. Intervenţiile au fost efectuate de profesorul doctor Avraham Lorber, şeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Rambam Haifa-Israel, doctorul Dan Deleanu, şeful Secţiei de Cateterism Cardiac de la Institutul „C.C. Iliescu” Fundeni şi preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, doctorul Bogdan Popescu, medic cardiolog ecocardiografie, şef de lucrări UMF „Carol Davila”.
Aceste intervenţii minim invazive se pot efectua şi în secţiile de cardiologie intervenţională din spitalele publice cu condiţia ca pacienţii să suporte costurile dispozitivelor medicale, care ajung la 5.000 de euro. Acestea nu sunt decon