Retrogradarea a şase state europene de către agenţia de rating Moody's nu s-a resimţit pe pieţele financiare internaţionale, bursele revenind "pe verde" după doar câteva ore de tranzacţionare, scrie presa internaţională.
Costul de împrumut pe termen lung al statelor vizate de decizia Moody's, respectiv Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Malta, a crescut nesemnificativ, scrie Bloomberg care notează că dobânzile titlurilor de stat cu o maturitate de zece ani s-au menţinut la un nivel apropiat de cel din decembrie când Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat băncile europene cu 489 de miliarde de euro.
Bursele europene au rămas indiferente la decizia Moody's
Bursele europene au deschis marţi în scădere după ce Moody's a avertizat că ar putea decide tăierea ratingului triplu A al Franţei, Marii Britanii şi Austriei. Indicele FSTEurofirst 300, care urmăreşte evoluţia celor mai importante acţiuni europene, a coborât cu 0,3% în debutul şedinţei, însă a urcat cu 0,1% în următoarele ore.
Decizia retrogradării celor şase state s-a resimţit şi la nivelul pieţelor emergente. Astfel, indicele MSCI, care urmăreşte evoluţia celor mai importante acţiuni de pe pieţele în curs de dezvoltare, a pierdut la rândul său 0,1% în primele ore de la deschiderea burselor, dar a recuperat pierderea, arată datele Bloomberg.
Sursă grafic: Bloomberg
Moody's a precizat că retrogradarea statelor a fost decisă pe fondul fragilităţii economiei care i-ar putea obliga pe liderii europeni să recurgă la noi măsuri de austeritate.
"Retrogradarea acestor state europene accentuează încă o dată faptul că există în continuare riscuri mari în zona euro, pe lângă cele generate de Grecia", susţin analiştii BNP Paribas, cea mai mare bancă din zona euro, din punct de vedere al activelor.
Investitorii nu mai ţin seama de deciziile agenţiilor de rat