Plusurile şi minusurile preşidentelui Traian Basescu sunt trecute în revistă într-un amplu portret realizat de jurnaliştii agenţiei Reuters. De la \"îndrăzneţul fost capitan pe mare\", lăudat pentru că a combătut corupţia şi a pregătit România pentru aderarea la Uniunea Europeană, analiza trece la remarcile rasiste care au marcat madatele acestuia şi nepotismul, manifestat prin susţinerea fiicei sale celei mai mici, Elena, pentru o carieră europarlamentară. Sursa: Vlad Stănescu
Reuters aminteşte cum ofiţerul de marină comercială a fost înscris "de nevoie" în Partidul Comunist şi şi-a câştigat renumele pentru că a condus cel mai mare vas al României, la doar 32 de ani. Nu este uitată nici prestaţia sa ca ministru la Transporturi din anii '90, când "a condus privatizarea flotei mari, dar ruginite, a României".
Plusuri: prestaţia ca primar şi preşedinte
Urmează etapa primăriei Bucureşti, când, în 2000, Băsescu a fost ales cu o "majoritate zdrobitoare", având drept simbol de campanie un ardei iute roşu – o declaraţie de intenţii privind claritatea viitorului primar, susţine Reuters.
Jurnaliştii trec la plusuri priorităţile sale edilitare: chioşcurile stradale ridicate, încercarea de a soluţiona problema câinilor comunitari, inclusiv războiul cu organizaţiile pentru protecţia animalelor, în frunte cu actriţa Brigitte Bardot.
Prestaţia sa prezidenţială, începe, conform Reuters, cu promisiunile din 2004 de reformă a clasei politice "întunecoase". Sunt menţionate, la realizări, deschiderea arhivelor fostei Securităţi în 2005, condamnarea comunismului. În paralel, Băsescu este scos de pe lista celor care au colaborat cu poliţia secretă comunistă.
EBA şi consideraţiile rasiste, motiv de scădere a popularităţii
Şi-a depăşit rolul de "conducător fără autoritate" şi a suportat, în 2007, consecinţele: suspendarea sa din funcţie de către Par