Între Iran şi Israel a început de mai multă vreme un război care se duce în culise, un război al nervilor, dar şi un război dus prin intermediul unor acţiuni teroriste. Această înfruntare a intrat într-o nouă fază şi s-ar spune că doar pretextele lipsesc pentru a lua o formă deschisă.
Matei Vişniec:
Pretextele nu lipsesc, cum e cazul cu atacurile orchestrate împotriva personalului diplomatic israelian din capitala Indiei şi a Georgiei. Dacă Israelul desemnează serviciile secrete iraniene drept responsabile de aceste atacuri, să nu uităm că şi Iranul acuză serviciile secrete israeliene că organizează atacuri teroriste pe teritoriul iranian. Matei Vişniec: Iran versus Israel, minus Statele Unite
Din ianuarie 2010, şi-au pierdut viaţa patru oameni de ştiinţă iranieni implicaţi în programele nuclare dezvoltate de ayatolahi. Programe care provoacă o teamă justificată în Israel, întrucât regimul de la Teheran a declarat în repetate rânduri că statul evreu trebuie să dispară de pe harta lumii. Teama este împărtăşită însă şi de occidentali, întrucât pentru integrismul islamic Occidentul rămâne duşmanul numărul unu. Programul nuclear al Iranului provoacă nelinişte şi în regiune, pentru că ţările arabe sunite sau cu majoritate sunită de tem de perspectiva unui Iran şiit devenit o putere nucleară în regiune.
Potrivit cotidianului conservator Le Figaro, Israelul ar fi optat deja pentru un atac preventiv destinat să distrugă instalaţiile nucleare ale Iranului. Doar două lucruri care ar mai fi în dezbatere, cel legat de dată şi cel legat de atitudinea care ar trebui luată faţă de Statele Unite. Altfel spus, premierul Benjamin Netanyahu şi echipa sa reflectează acum la data atacului. El este legat atât de calendarul electoral din Statele Unite, cât şi de viteza cu care avansează producţia de combustibil nuclear din Iran.
Potrivit numeroasel