Într-un interviu acordat \"Evenimentului Zilei\", şefa departamentului de climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Roxana Bojariu, a explicat că autorităţile locale au fost informate la timp de către experţi despre fenomenele meteo extreme din această perioadă.
Într-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", şefa departamentului de climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Roxana Bojariu, a explicat că autorităţile locale au fost informate la timp de către experţi despre fenomenele meteo extreme din această perioadă. Mai mult, specialista în climatologie a mai precizat că astfel de ierni au tot fost, însă "memoria publică funcţionează pe perioade scurte".
Evenimentul Zilei: Din punct de vedere meteorologic, cu ce an putem compara iarna aceasta?
Roxana Bojariu: Fiecare iarnă e unică în felul ei. Prima parte a iernii 2011-2012 a fost mai caldă decât în mod obişnuit, folosind ca referinţă intervalul 1961-1990. La nivelul României, luna decembrie a fost mai caldă cu două grade Celsius decât norma climatologică, iar luna ianuarie, în ciuda răcirii accentuate din ultima parte, a depăşit cu 0,6 grade Celsius media multianuală a intervalului de referinţă. A urmat apoi un interval de vreme severă, cu o trecere bruscă la temperaturi mult mai scăzute decât cele obişnuite pentru această perioadă a anului, cu episoade de viscol şi zăpadă abundentă ce au schimbat tabloul general după secetă pedologică.
De ce în ceilalţi ani nu s-a creat atâta isterie privind fenomenele meteo extreme?
În ultimele două decenii, iernile blânde şi foarte blânde au fost cele care au dominat peisajul şi asta nu doar în România, ci în întreaga emisferă nordică. Au fost şi câteva ierni cu episoade mai aspre, de exemplu 1995-1996, 2004-2005, 2009-2010. Dar ele au fost în minoritate şi nu s- au situat oricum prin