Discursul dumneavoastră din parlament a fost catalogat de PNL şi de unii membri PSD drept o greşeală politică. Este acest tip de abordare, nu mă refer numai la retorică aici, o nouă strategie a dvs. şi a PSD?
În primul rând, după acest discurs am primit cele mai multe felicitări şi cele mai virulente critici din viaţa mea politică. În al doilea rând, cei care sunt mai atenţi îşi amintesc că am ţinut un discurs din partea opoziţiei în decembrie 2004, la învestirea Guvernului Tăriceanu, când d-l Ungureanu era ministru de Externe, şi care a fost foarte virulent. Sigur, eram atunci doar preşedintele organizaţiei de tineret. Eu îmi doresc să fi avut loc o schimbare şi o evoluţie, de la un discurs revoluţionar virulent la un discurs, în 2012, de om care foarte curând s-ar putea – asta nu voi decide eu – să-şi asume nişte responsabilităţi foarte mari.
Conducerea unui guvern e mult mai mult decât preşedinţia PSD, chiar dacă e cel mai mare partid din România. În al treilea rând, acest mod al meu de a prezenta lucrurile nu a avut ca început discursul în parlament. Încă spre finalul anului trecut, am încercat să vorbesc despre soluţia USL. La Bruxelles, la dezbaterea din Parlamentul European, am încercat să tratez lucrurile la modul antiputere, dar într-un alt fel de a face politică, aşa cum mi-o doresc eu după ce epoca Băsescu, o epocă foarte dură şi foarte agresivă, se va încheia. Aşa încât discursul meu din parlament cred că a transmis ceea ce voiam eu să transmit, şi anume o opoziţie raţională şi echilibrată faţă de un om care în acea zi de-abia îşi începea mandatul. Mi s-a părut destul de nepotrivit să începi să critici un om înainte să facă ceva. Critica o să apară, dar va fi una fără virulenţa şi termenii pe care îi consider exageraţi. O să folosesc orice ocazie de confruntare civilizată şi normală între putere şi opoziţie. Nu mai suntem în 2011 sau 201