Prinţul Paul a fost recunoscut drept membru al familiei regale a României, ca nepot al regelui Carol al II-lea.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recunoscut astăzi, irevocabil, o decizie luată de un tribunal din Lisabona, în 1955, care spune că tatăl prinţului Paul, Mircea Grigore Lambrino, a fost fiul legitim al regelui Carol al II-lea. Astfel, tatăl prinţului Paul a fost fratele vitreg al regelui Mihai I.
Sentinţa cu numărul 954 a ICCJ respinge totodată apelul declarat de Maiestatea Sa Regele Mihai I de România şi de Maiestatea Sa Regina Anne de Bourbon-Parma, împotriva sentinţei de la Lisabona, "în contradictoriu cu intimata Miquette Luce Yvonne Cook, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate", arată sentinţa judecătorilor de la instanţa supremă.
Cu această calitate recunoscută oficial în justiţie, prinţul Paul poate avea revendicări, prin deschiderea unor procese, asupra patrimoniului care a aparţinut regelui Carol al II-lea, în România.
"Salut cu entuziasm şi responsabilitate decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a recunoaşte o sentinţă pronunţată în urmă cu 57 de ani în Portugalia. Procesul din România, care s-a încheiat, după 21 de ani, a fost unul de onoare pentru familia mea.
Îmi exprim speranţa că ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă un prim pas spre reconciliere şi pace în Familia Regală", a declarat prinţul Paul de România, la aflarea sentinţei.
"Această sentinţă nu are nici o implicaţie pentru Casa Regală. A fost o chestiune de imagine. A fost recunoscută pe teritoriul României o sentinţă dată la Lisabona, în 1955", a explicat pentru gândul avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.
Avocatul susţine că nici una dintre cele două scenarii vehiculate de opinia publică, cu privire la recunoaşterea lui Paul ca membru al familiei regale, nu sunt adevărate.
În ce priveşte accesul p