Andrei Marga a făcut portretul viitorului rector al UBB: o persoană onestă, inteligentă şi neinstrumentată de diverse grupuri de interese, cu experienţă administrativă şi care să abordeze cu sensibilitate şi civism problemele instituţiei şi ale comunităţii.
Actualul rector al UBB, Andrei Marga, a dat publicităţii un comunicat în care spune ce trăsături ar trebui să aibă succesorul său. Acesta ar trebui să fie o persoană cu experienţă administrativă, bine pregătită, onestă, care să nu servească interesele unor grupuri şi care să fie „primul gospodar al instituţiei şi să-i protejeze patrimoniul". Marga spune că ar fi indicat ca viitorul rector să să fii fost ales în cariera sa măcar o dată ca şef de catedră, decan sau prorector.
„Cine va putea acoperi evantaiul acestor probleme majore? Evident, o persoană cu experienţă administrativă, solid pregătită în specialitatea sa, dedicată instituţiei şi capabilă să înveţe, care nu are la activ măsuri care au malformat universităţile sau acţiuni defavorabile ţării, persoană care a rămas onestă şi neinstrumentată de grupuri, persoană care abordează cu sensibilitate şi civism problemele instituţiei şi ale comunităţii. Ar fi mai bine ca rectorul viitor să fi fost ales în cariera sa măcar o dată ca şef de catedră (departament), decan sau prorector", afirmă Andrei Marga.
Portret de rector „adecvat"
Universitarul clujean îşi justifică acest demers public prin faptul că foarte mulţi oameni, din ţară şi străinătate, l-au chestionat privind viitorul rector al UBB. Marga susţine că, în timpul mandatelor sale, UBB a atins „maxima dezvoltare în istoria ei". Tot el face o caracterizare a problemelor majore de care se va lovi universitatea în următorii ani, dar şi un portret de rector „adecvat“.
Marga crede că, în viitorii 4 ani, UBB va avea de înfruntat probleme „neobişnuit de dificile": asigurarea finanţării în