În scrisoarea de intenţie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să renegocieze contractele la Hidroelectrica până la 15 februarie, dar şi să anuleze acele înţelegeri pentru care nu au putut fi încheiate negocieri. Curios este faptul că de când tot vine în România, delegaţia FMI nu s-a sesizat niciodată cu privire la atitudinea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) faţă de anumiţi producători de energie, care ani la rând au pierderi de sute de miliarde de lei vechi, ca urmare a preţurilor impuse.
Conform Hotnews, Fondul Monetar Internaţional a impus Guvernului să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate. „Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal”, se arată în scrisoare. Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000 cu acele firme de energie numite „băieţii deştepţi”, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018. La finalul vizitei, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că „acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an”.
Ciurel: „ANRE provoacă pierderi la complexuri”
Chiar dacă nu este comerciant de energie, despre ANRE s-a spus că „este tot un fel de băiat deştept”, şi asta ca urmare a faptului că prin politica pe care o duce favorizează anumiţi producători