Chiar în perioada în care erau fondate cupele europene moderne, Steaua, pe atunci CCA, a scos capul în Europa pentru prima oară. Nu a jucat în Cupa Campionilor sau Cupa Oraşelor Tîrguri, ci într-un memorabil turneu în Anglia
Naţionala României a fost prima înscrisă la un Campionat Mondial. Venus a deschis drumul participărilor româneşti în cupele europene, printr-o dublă cu Ujpest în Cupa Europei Centrale. Dinamo, întîia participantă în Cupa Campionilor Europeni.
Înainte să realizeze marile performanţe continentale cunoscute de iubitorii fotbalului din ţară, Steaua a fost şi ea deschizătoare de drumuri. Astfel, în toamna anului 1956, celebra echipă a CCA a fost prima trupă din România care a dat piept cu fotbalul englez chiar în patria acestui sport.
Întocmai ca celebrul Gheorghiţă, eroul din „Baltagul” lui Sadoveanu, Steaua anilor ’60 a întreprins un drum iniţatic: străbătînd mai întîi Europa, apoi Anglia, în căutarea afirmării şi a recunoaşterii pe plan continental, atît de sărace în acea vreme. Timpuri denumite, pe bună dreptate, „evul mediu” al fotbalului românesc, datorită puţinelor meciuri internaţionale şi lipsei de participări la principalele turnee fotbalistice mondiale şi europene.
Învinşi în Estul Sălbatic
Cum s-a ajuns la acest turneu? Graţie insularilor de la Luton Town. „Pălărierii” au traversat întreaga Europă pentru a testa forţa ruşilor de la ŢSKA şi Dinamo Moscova. După două victorii clare, au poposit pe 23 August, pentru o „dublă” cu omoloagele CCA şi Dinamo Bucureşti. Ultima, campioană en-titre a României.
Dar Luton şi-a continuat parcursul excelent în spaţiul comunist. Victorie cu Dinamo, 2-1. Dar atît. 100.000 de spectatori aveau să asiste la o minune mai mare decît o echipă din Anglia venită la Bucureşti. O echipă din Anglia învinsă în Capitală.
Şi în mare stil! CCA trecea uşor de Luton, 5-1.