PSD si-a deschis filiala la Chisinau, duminica. Desi sunt bine organizati, pesedistii pasesc pe un teritoriu cu un electorat prea putin atras de social-democratia romana.
In acest context, ramane de vazut care va fi reactia PNL si PDL, doua partide romanesti cu o priza mai mare in randul moldovenilor de etnie romana, dar absente, deocamdata, la nivel de reprezentare.
La momentul infiintarii, filiala numara peste 90 de membri si are 4 vicepresedinti. Pentru inceput, tinand cont ca este un eveniment organizatoric, PSD a facut un pas reusit. Urmatorul pas este alegerea presedintelui. Probabil, in 1-2 luni va fi ales. Abia dupa cel de-al doilea pas, va incepe lupta adevarata. O lupta ce isi propune sa stimuleze electoratul cu pasaport romanesc de peste Prut. Un demers ce nu va fi deloc usor, daca luam in calcul memoria istorica recenta si stereotipurile defavorabile.
Republica Moldova, nascuta din cenusa URSS, pe fondul unui rapt teritorial romanesc, este o tara mica, dar cu un spectru politic extrem de complicat si lipsit de orice logica teoretica.
Sa luam cazul social-democratiei. La Chisinau, a fi (sau a vota un) social-democrat inseamna sa te pui de acord in doua puncte de vedere: 1. Ideologic (oarecum logic), ca social-democratia este fratele mai mic al comunismului si 2. Geopolitic (ilogic), ca social-democratia te indreapta spre est, nu spre vest.
Cel de-al doilea punct de vedere reprezinta exemplul a ceea ce ar trebui sa fie o cultura politica perimata, numai ca memoria istoriei recente si portretul actualei clase politice social-democrate/socialiste de peste Prut intretin ca o asemenea absurditate sa continue.
Pana la urma, a fi socialist nu ar trebui sa echivaleze cu aderenta la o orientare geopolitica, ci acceptarea unei dotrine politice, sociale, economice etc.
Sa presupunem c