Increderea investitorilor din Germania a atins in luna februarie cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra crizei datoriilor suverane din Europa, scrie Bloomberg. Centrul pentru Cercetarea Economica Europeana (ZEW) a comunicat ca acest indice al asteptarilor investitorilor si analistilor, care isi doreste sa previzioneze evolutia economica in urmatoarele 6 luni, a crescut la 5,4, de la minus 21,6 in ianuarie. Acesta este cel mai ridicat nivel din aprilie 2011 si reprezinta cea de-a treia crestere inregistrata in aceasta perioada.
Economistii se asteptau ca indicele sa fie la un nivel de 11,8, conform estimarii mediane a analistilor intervievati de Bloomberg.
"Acest rezultat este o surpriza pozitiva. Arata ca economia zonei euro se stabilizeaza, chiar daca unii s-au temut de faliment, iar speranta unei rezolvari a crizei datoriilor se pare ca a sprijinit acest sentiment", a afirmat Annalisa Piazza, analist al Newedge Group (Londra).
Costurile de imprumut pentru rostogolirea datoriilor unor tari precum Italia si Spania s-au redus de cand Banca Centrala Europeana a injectat o suma record de 489 de miliarde de euro in sistemul bancar, iar guvernele celor 17 state din zona euro au adoptat o disciplina fiscala mai solida. In acelasi timp, masurile de austeritate din regiune au redus cerera pentru bunurile germane si Grecia trebuie sa castige un al doilea pachet financiar destinat salvarii tarii de la faliment.
"Odata cu intoarcerea increderii, in mod cert economia Germaniei se poate intoarce rapid pe crestere cat timp speranta ca in zona euro criza este tinuta sub control", a mentionat Christian Schultz, economist al Berenberg Bank.
"Probabilitatea unei recesiuni, in sensul ei tehnic, este foarte scazuta. Doar 20 de procente dintre analisti vad o recesiune. Cel mai rau