Guvernul chinez a dat instrucţiuni băncilor să demareze un program mamut de rostogolire a creditelor municipalităţilor, amânând astfel scadenţa datoriilor care au întunecat perspectivele economice ale ţării pentru a se evita un val de defaulturi, scrie Financial Times.
Programul prin care China a răspuns crizei financiare mondiale a împovărat provinciile şi oraşele cu datorii de 1.700 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul naţional. Mai mult de jumătate din aceste împrumuturi ajung la scadenţă în următorii trei ani.
În contextul în care unii analişti au avertizat că o rostogolire a creditelor va amâna doar rezolvarea problemei, consilierii guvernamentali consideră că în acest mod autorităţile de la Beijing vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a găsi o soluţie definitivă la problema datoriilor. "Prelungirea adecvată a scadenţei creditelor este în interesul băncilor", spune Fan Jianping, economist-şef la State Information Care, o organizaţie de experţi din cadrul agenţiei guvernamentale de planificare.
China vs. SUA şi Europa
Îngrijorările Chinei cu privire la datoria publică a ţării sunt foarte diferite de cele ale Europei sau ale SUA. Economia chineză va avansa cu 8% în acest an, iar autorităţile locale îşi vor putea rambursa în timp datoriile. În schimb, zona euro se confruntă cu perspectiva unei recesiuni.
În ţările dezvoltate, principala problemă este cea a volumului datoriei acumulate. În China, problema nu este una de cantitate, ci mai degrabă una de structură, pentru că municipalităţile nu au apelat la emisiunea de obligaţiuni, ci s-au finanţat prin credite bancare opace. "Problema îşi are rădăcinile în sistemul fiscal naţional. Dacă reforma fiscală este implementată cu succes de noul guvern în următorii trei-cinci ani, această problemă va fi doar un şoc temporar", sp