Un număr de 12 state UE, între care Marea Britanie, Italia şi Franţa, prezintă vulnerabilităţi puternice care subminează creşterea economică şi trebuie remediate, potrivit unui raport publicat, marţi, de Comisia Europeană (CE), potrivit Reuters.
Raportul, care marchează introducerea unei supravegheri mai stricte pentru statele membre, nu include ţările care au acorduri de asistenţă financiară cu UE, precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau România, întrucât acestea sunt supuse deja unei supravegheri economice sporite.
De la o posibilă criză a pieţei imobiliare în Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce consideră a fi probleme structurale majore, ce lasă 12 ţări membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale.
"Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate părea complicată, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiză", a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe problemeeconomice, la publicarea raportului.
Comisia va cerceta cu mai multă atenţie Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania şi Suedia.
Eşecul de a urma recomandările UE referitor la modul cum trebuie prevenite crize imobiliare, rezolvate deficite, lipsa de competitivitate şi îndatorarea excesivă ar putea duce la amenzi, iar pentru ţările mai sărace la îngheţarea unor fonduri pentru dezvoltare economică.
În contextul celui de-al treilea an de criză în zona euro, raportul Comisiei reia avertismente, din ultimele săptămâni, ale Băncii Mondiale şi FMI că UE, care generează circa 22% din PIB mondial, riscă stagnare economică dacă nu sunt luate măsuri.
FMI estimează o contracţie de 0,5% în zona euro anul acesta, iar instituţia internaţională avert