PROFITORI. Baronii locali au aşteptat să ningă, apoi s-au gândit cum să deszăpezească fără să mai organizeze licitaţii.
Starea de urgenţă cerută cu insistenţă în două judeţe arată că baronii locali încearcă să tragă foloase prin orice mijloace.
După ce a făcut circ la televizor, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a mulţumit cu starea de alertă.
La Buzău, Victor Mocanu, şi el preşedinte de judeţ, a insistat pe starea de urgenţă. În spatele declaraţiilor alarmiste stau alte interese. Dacă s-ar fi declarat stare de urgenţă, puteau să facă achiziţii directe, fără licitaţie. În al doilea rând, prin situaţia creată, şi-ar fi putut ascunde lipsa de reacţie şi fuga de responsabilitate.
Apoi, implicarea Armatei s-ar fi întors ca un bumerang împotriva şefului statului, cel care putea decide luarea acestei măsuri.
Au vrut să profite
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Monitorizarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) spun că, încă din vară, au atenţionat autorităţile locale să facă licitaţii şi să se pregătească pentru deszăpezire, pentru a nu mai face încredinţări directe în plină iarnă, dar cei din teritoriu s-au culcat pe o ureche.
Din acest motiv, instituirea stării de urgenţă ar fi fost benefică pentru şefii celor două judeţe, care puteau face achiziţii directe.
"Dacă nu ai stare de urgenţă sau stare de alertă, trebuie să te conformezi articolului 122, alineatul c, a OUG 34, adică să justifici cu acte ce vrei să cumperi. Dacă ai stare de urgenţă, nu mai trebuie să justifici achiziţiile", au explicat surse din cadrul ANRMAP.
Prefectul de Buzău sare la gâtul şefului de judeţ
Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că în judeţ nu se impune, în acest moment, decretarea stării de urgenţă, însăprimariicare se