Pe 14 februarie 2011, Borussia Mönchengladbach era pe ultimul loc în 1.Bundesliga, ameninţată serios de retrogradare. Acum e pe locul trei şi dacă ţine ritmul va juca aproape sigur în cupele europene. Cel care a schimbat destinul clubului e Lucien Favre, un antrenor elveţian de 54 de ani, care aniversează astăzi un an pe banca echipei.
Nimeni n-ar fi dat un euro, sezonul trecut, pe supraviţuirea în 1.Bundesliga a Borussiei M'Gladbach. Şi totuşi, după sosirea lui Favre, un antrenor care stătea pe bară de un an şi cinci luni după despărţirea de Hertha Berlin, totul s-a schimbat. Fostul internaţional a debutat cu decizii riscante, precum înlocuirea portarului titular Bailly cu puştiul Marc-André ter Stegen (19 ani acum), a schimbat stilul echipei, una croită acum pe contraatac, şi rezultatele au început să apară. Borussia lui Favre a strâns 20 din 36 de puncte posibile, s-a salvat la baraj de la retrogradare (2-1 la general cu Bochum), apoi a început în trombă noul sezon, cu un succes pe "Allianz Arena", 1-0 cu Bayern.
Bayern, bătută tur-retur
Lunile au trecut, Bayern a încasat-o şi în retur (3-1 pe "Borussia-Park), iar "miracolul" Gladbach nu mai pare un accident, o minune. E rezultatul unei strategii, viziunii de joc şi disciplinei tehnico-tactice. Rezumate în 43 de puncte după 21 de etape, trei sub liderul Dortmund, şi cea mai bună defensivă din 1.Bundesliga. Iar când Gladbach pleacă pe contraatac, şase jucători rămân pe poziţii, dar mijlocaşii Patrick Herrmann, Juan Arango, şi atacanţii Marco Reus şi Mike Hanke fac ravagii prin apărările adverse. Ultima care a simţit "tornada"a fost Schalke, sâmbăta trecută, cu trei goluri încasate în primele 32 de minute după trei contraatacuri de manual (3-0, scor final de altfel).
Fanii Borussiei, înfrăţiţi cu cei ai lui Poli
Echipă înfiinţată la 1 august 1900 (!), Gladbach a dominat Bundesli