Disciplina contractuala si justitia reprezinta principalele obstacole in calea bancilor pentru o mai larga finantare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Leumi Bank Romania, subsidiara locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene.
Majoritatea IMM-urilor se plang de ani buni ca bancile sunt reticiente in a le acorda credite, in conditiile in care, in Romania, 99,6% din companii sunt firme mici si mijlocii si produc anual aproape 70% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit statisticilor FNGCIMM, doar 14% dintre IMM-uri reusesc sa acceseze finantari bancare, comparativ cu o medie de 75% in Uniunea Europeana.
“Disciplina contractuala indica faptul ca nimeni nu respecta nimic. Daca incerci sa-ti faci dreptate pe calea justitiei primesti termene din opt in opt luni, fiecare zi insemnand bani pierduti. Totodata, volumul mare al insolventelor este gestionat de oameni cu experienta putina in acest domeniu. Uneori, managementul firmei in insolventa este preluat chiar de conducatorii care au adus-o in acea situatie. Astfel, bancile nu sunt increzatoare in a deschide portile creditului”, a precizat Mitrache.
Acesta considera ca nu dobanda reprezinta principalul motiv pentru care bancile sunt mai putin increzatoare in a finanta IMM-urile, intrucat creditarea a functionat si in momentul in care dobanzile interbancare ajungeau la niveluri de 100%.
“Daca legislatia ar fi mult mai echilibrata in acordarea protectiei debitorului si creditorului, lucrurile ar sta mult mai bine. In prezent, debitorul este aparat exagerat si nejustificat si asta se vede in volumul mare de restante la nivel de industrie bancara si in incapacitatea creditorilor de a-si recupera bunurile. Dar, atat timp cat o ipoteca poate fi anulata prin elud