Cursul de schimb leu/euro a urcat lent, la 4,3470 - 4,3500 unităţi, la deschiderea şedinţei interbancare de marţi şi în prima oră a stagnat la acest nivel, într-o piaţă cu volume foarte reduse de valută tranzacţionată, potrivit dealerilor.
Cotaţiile de la deschiderea şedinţei sunt cu 0,3 - 0,45 bani peste închiderea şedinţei de luni, de 4,3440 - 4,3455 lei/euro.
"În continuare nu este interes pentru leu din partea jucătorilor străini, astfel că cele mai multe tranzacţii sunt realizate pentru companiile clienţi ai băncilor. Spre deosebire, valutele din regiune se depreciază uşor, cu aproximativ 0,3%, în raport cu euro, după ce Moody's a retrogradat ratingurile a şase ţări din zona euro şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile «Aaa» ale Franţei, Austriei şi Marii Britanii", a afirmat un dealer.
Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat luni seara şase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia, şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile "Aaa" ale Franţei, Austriei şi Marii Britanii, din cauza crizei datoriilor de stat din Europa.
Potrivit unei analize a agenţiei, ratingul României este susţinut de continuarea sprijinului de la UE-FMI-Banca Mondială (BM) şi respectarea condiţiilor din acordul cu instituţiile internaţionale, astfel că situaţia fiscală a ţării este împiedicată să devină victimă a incertitudinii politice.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă în scădere cu 0,52 bani, la 4,3477 lei/euro, de la nivelul de vineri, de 4,3529 lei/euro.
Pentru dolar, cursul a coborât cu 0,53 bani, de la 3,2831 lei/dolar la 3,2778 lei/dolar, iar pentru francul elveţian referinţa a scăzut cu 0,34 bani, la 3,5952 lei/franc.
Băncile comerciale au afişat marţi dimineaţă dobânzi de 1,75% - 2,25% pentru plasamentele cu scade