Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat luni seară şase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile "AAA" ale Franţei, Austriei şi Marii Britanii, din cauza crizei datoriilor de stat din Europa.
Totuşi, Moody's a luat măsuri mai puţin agresive în privinţa statelor din zona euro decât agenţia Standard & Poor's, care a coborât în ianuarie ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria, care au pierdut astfel ratingul triplu-A şi a trecut la negativă perspectiva ţărilor din uniunea monetară cu excepţia Germaniei.
Şi agenţia Fitch a coborât în ianuarie ratingurile Belgiei, Ciprului, Italiei, Sloveniei şi Spaniei, indicând totodată că există şanse de 50% pentru noi retrogradări în următorii doi ani.
Decizia Moody's pune însă pentru prima dată sub semnul întrebării ratingul "AAA" al Marii Britanii. Agenţia a indicat temeri privind capacitatea Europei de a implementa reformele şi de a angaja fondurile necesare pentru soluţionarea crizei. Moody's notează de asemenea că situaţia economică dificilă din Europa ar putea împiedica unele guverne să ia măsuri de austeritate suficient de puternice pentru a pune ordine în finanţele publice.
Ratingul "AAA" al Germaniei este descris de Moody's drept "adecvat", iar agenţia a reafirmat ratingul triplu-A al Fondului European de Stabilitate Financiară EFSF, care a fost retrogradat în ianuarie de S&P cu o treaptă, la "AA+". Agenţia a coborât cu câte o treaptă ratingurile Italiei, Portugaliei, Sovaciei, Sloveniei şi Maltei şi a retrogradat Spania cu două trepte.
Moneda euro şi lira sterlină s-au depreciat în raport cu dolarul în urma anunţului Moody's, iar bursele de valori europene au deschis marţi în scădere. Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a reacţionat declarând că Marea Britanie trebuie să se