ACTA (Acordul International pentru Combaterea Contrafacerilor) reprezinta unul din cele mai controversate subiecte din atentia publica mondiala. Toata lumea vorbeste pe aceasta tema, dar prea putini stiu in ce consta textul integral al tratatului.
Romania a semnat acest document pe 22 ianuarie, la Tokyo. Controversele ce insotesc tratatul se datoreaza asocierii acestuia cu libertatea online, ce va fi incalcata, conform acuzatiilor, in numele protejarii drepturilor de autor.
Este important de precizat ca ACTA nu are caracterul unei legi, aplicabila odata cu intrarea in vigoare, ci este doar unacordde colaborare in vederea combaterii contrafacerii. Acordul implica adoptarea de catre fiecare tara in parte a unor legi in acest sens conform unui standard international, in cazul in care acest lucru se impune.
Acordul nu este valabil doar la nivelul Uniunii Europene. La el au aderat, printre alte tari, si SUA, Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda .
DailyBusiness.ro va prezinta cele mai mari controverse legate de ACTA.
1. Pedepse cu inchisoarea pentru utilizarea continutului piratat
Tratatul nu prevede in niciun fel pedepse penale sau contraventionale ca masuri luate la nivel european sau international. Legislatia nationala va fi singura aplicabila in cazul incalcarii legilor privitoare la dreptul de autor sau piraterie. Astfel, decisiv va fi procesul de legiferare interna din Romania in acest caz.
De altfel, legea romana prevede deja pedepse in privinta nelegiuirilor comise online. Legea 8/1996 (actualizata prin prin Legea nr. 285/2004 , Ordonanta de Urgenta 123/2005, Legea 329/2006 si Legea nr.202/2010) referitoare la drepturile de autor si drepturile conexe prevede sanctiuni de la amenda la 12 ani de inchisoare, in functie de natura faptei.
2. Cenzura sau limit