Preşedintele SUA, Barack Obama, a dezvăluit, ieri, planul bugetului de stat pentru 3,8 trilioane de dolari, prin care vor creşte taxele pentru bogaţi, se vor cheltui mai mulţi bani pentru infrastructură şi educaţie, dar şi o reformă a programelor referitoare la drepturile cetăţenilor, care reprezintă cel mai mare risc la adresa bugetului federal, relatează CNN. Sursa: Reuters
"Vom construi acest buget în jurul ideii ca ţara noastră s-a descurcat foarte bine atunci când toată lumea a primit o şansă, şi-a făcut corect treaba şi a jucat după aceleaşi reguli", a spus Obama, în mesajul său referitor la bugetul de stat. Deficitul bugetar pentru anul fiscal 2012 este previzionat să ajungă la 1,3 trilioane de dolari, înainte de a scădea, în 2013, la 901 miliarde de dolari, sau 5,5% din PIB.
Asta înseamnă că Barack Obama nu va reuşi să-şi îndeplinească promisiunea făcută în 2009, de a reduce deficitul bugetar la jumătate, până la finalul actualului mandat prezidenţial.
Reducerea cheltuielilor, taxe mai mari
Casa Albă a dat publicităţii un document care cuprinde "măsuri de reconstrucţie a economiei, prin care să existe rezultate concrete şi responsabilitatea să fie răsplătită".
Casa Albă şi democraţii susţin o abordare echilibrată a creşterii economice, inclusiv reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe, investiţii în proiecte de infrastructură, precum poduri sau autostrăzi. Republicanii vor, însă, tăieri de cheltuieli mult mai profunde şi taxe mai mici. Ambele părţi afirmă că poziţia lor va aduce creşterea economică mult aşteptată, pentru a stimula reduceri ale deficitului federal şi a datoriei naţionale.
Taxa pentru bogaţi
Bugetul trimis Congresului de preşedintele american cere peste 800 miliarde de dolari pentru crearea de locuri de muncă şi investiţii în infrastructură şi instituirea regulii "Buffett", după numele miliar