Moritz Kraemer supranumit "omul foarfecă" este un economist obscur, însă deciziile pe care şi le asumă în calitate de analist-şef al agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa cântăresc greu în ochii investitorilor de pe pieţele finaciare internaţionale, scrie Reuters.
De când a fost numit în funcţie, "omul foarfecă" a tăiat de 36 de ori rating-ul unor state din zona euro. Expertiza sa şi a echipei pe care o conduce a dus şi la decizia S&P din 13 ianuarie, când nouă state europene au fost retrogradate, Franţa şi Austria pierzându-şi ratingul AAA, categorie care nu prezintă riscuri pentru investitori.
Agenţiile de rating, puternic criticate în urma crahului financiar din 2008
Retrogradarea rating-ului de ţară este un semnal care le spune investitorilor că respectivul stat are probleme, în special în sectorul finanţelor publice. O retrogradare aduce cu sine nu numai neîncrederea pieţelor şi o valitilitate mai mare pe burse, dar şi un cost de împrumut mai mare pentru respectivul stat, obligaţiunile sale prezentând un risc sporit de neplată.
Agenţiile de rating au fost însă puternic criticate în urma crahului financiar din 2008 deoarece s-a constatat că au reacţionat prea târziu atunci când s-a pus problema retrogradării unor obligaţiuni imobiliare riscante. Acestea au fost evaluate mult timp drept la fel de sigure ca obligaţiunile emise de Trezoreria Statelor Unite.
Oficial S&P: Kraemer nu se lasă doborât de "furtuna" generată de retrogradarea unui stat
Pe 13 ianuarie, Kraemer şi-a asumat decizia retrogradării a nouă state din zona euro, respectiv Franţa, Austria, Malta, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Portugalia şi Cipru. "Iniţiativele asumate de legislatorii europeni în ultimele săptămâni s-ar putea dovedi insuficiente pentru a răspunde adecvat stresurilor sistemice din zona euro", a comen