Neclarităţile din Legea energiei au produs întreg scandalul legat de demiterea şefului Transelectrica şi bâlbâielile autorităţilor privind eventual risc ca populaţia să rămână fără electricitate din cauza gerului extrem.
Legea menţionează vag că Transelectrica poate interveni în reţeaua de interconexiune dacă siguranţa sistemului este în pericol. Însă nu sunt specificate nici răspunderea operatorului de transport şi de sistem al Sistemului energetic naţional, nici situaţiile de urgenţă.
Cât curent exportă România
„În Legea energiei sunt doar ambiguităţi în ceea ce priveşte răspunederea Transelectrica. În mod normal, doar Transelectrica ar trebui să fie răspunzătoare de funcţionarea sistemului energetic naţional, fără imixtiuni guvernamentale sau politice, iar toate situaţiile de urgenţă şi măsurile de luat ar trebui clar precizate", a declarat un fost preşedinte al Transelectrica.
Un comunicat al Transelectrica avertiza că exisă „un deficit major de energie electrică" şi un risc crescut ca populaţia să rămână fără electricitate. Anunţul companiei a avut ca rezultat revolcarea directorului de către ministrul Economiei şi reacţia autorităţilor căruia i s-au reproşat „lansarea de declaraţii contradictorii care au creat panică".
A urmat avizarea de către Guvern a unei hotărâri care să permită Translectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.
La Transelectrica a fost numit un nou director, Octavian Lohan, care în ultimii ani a ocupat funcţia de director general adjunct, după ce fusese directorul Dispecerului Energetic Naţionaldin2000.
Cât de mare este însă ponderea acestor exporturi din producţia totală de electricitate a României? Ar putea sistarea exporturilor să prevină un colaps energetic?