Ministrul Leonard Orban vrea să ia de la UE anul acesta 3-4 mld. euro fonduri structurale, dar în prima lună nu a luat nimic.
Niciun euro rambursări de la UE pentru fondurile structurale şi de coeziune. Aşa a debutat prima lună din 2012, an în care administraţia de la Bucureşti îşi propusese să atragă şaşe miliarde de euro - în jur de 3-4 mld. euro pentru fondurile structurale şi de coeziune şi două miliarde de euro pe fondurile pentru agricultură.
Pentru a atinge ţinta de 20% din fondurile structurale cum şi-a propus (ceea ce ar însemna 3 mld. euro "curaţi" având în vedere că un miliard de euro au intrat deja în ţară), administraţia ar fi trebuit să atragă lunar cel puţin 250 mil. euro. Ianuarie a trecut însă şi niciun euro nu a intrat în România ca rambursări de la Bruxelles, în vreme ce către beneficiari au fost daţi doar 84 mil. euro.
Ministrul afacerilor europene Leonard Orban (51 de ani), care în toamna trecută a fost adus în Guvern tocmai pentru a pune ordine în programele finanţate de UE, are o explicaţie: întotdeauna luna ianuarie este slabă din punctul de vedere al atragerii fondurilor, nu se prea transmit cereri de rambursare sau se transmit în a doua parte a lunii, lucru care se va vedea în lunile următoare.
Cele mai puţine cereri de rambursare se transmit în trimestrul I şi cele mai multe în trimestrul al
IV-lea. Mai este şi vremea de afară care împiedică continuarea lucrărilor în infrastructură sau pe programele de mediu, spune ministrul.
"Nu este o situaţie îngrijorătoare. La acest moment (ieri - n.n.) am ajuns la o rată de absorbţie de 6,3% (faţă de rata de absorbţie reflectată de statistici la finele lunii ianuarie de 5,55%, aceeaşi ca în decembrie 2011 - n.n.)".
Pentru consultanţii în fonduri europene lucrurile stau uşor diferit. "Am simţit din teren în primele săptămâni ale anului că lucrurile nu merg