Anunţul cancelarului german Angela Merkel că se va implica în campania electorală din Franţa ar putea relua subiectul uniunii politice europene, la 20 de ani după Tratatul de la Maastricht.
Un eveniment bilateral de săptămâna trecută (consiliul ministerial franco-german) a dat semnalul unei dezbateri care ar putea relua subiectul uniunii politice europene. Cu acel prilej, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că se va implica în campania electorală prezidenţială din Franta, desigur sprijinindu-l pe Nicolas Sarkozy.
POLITICA TRANSFRONTALIERĂ
Participarea unor candidaţi şi lideri politici din statele membre ale Uniunii Europene în campanile electorale pentru alegerile europene (Parlamentul European), din alte circumscripţii decât cele „naţionale", este un deziderat al aşa-ziselor „partide europene".
Rezultatul de până acum este modest. În schimb, anunţul amintit al dnei Merkel nu mai indică o relaţionare de tip Adenauer - De Gaulle, Kohl-Mitterrand sau Schroeder-Chirac, ci hotărârea implicării cancelarului german în campania internă (franceză) pentru alegerea preşedintelui Franţei. Ceea ce a readus în discuţie valoarea contemporană a suveranităţii sau exercitarea comună a suveranităţii. Căci chiar dacă dna Merkel a precizat că implicarea sa în campania electorală franceză se explică prin „prietenia" la nivelul liderilor partidelor politice, „suveraniştii" francezi leagă această acţiune şi de opţiunea guvernamentală-statală.
Probabil de aceea, ministrul de Externe german s-a grăbit să insiste ca guvernul federal să fie considerat „neutru" în aceasta mişcare politică transfrontalieră. Precizare care se înscrie în limbajul tradiţional interstatal, dar greu de evaluat cât va frâna excesele Frontului Naţional sau ghiulele electorale ale principalului contracandidat al d-lui Sarkozy.
SPRE PARTIDE EUROPENE?
Asemenea comportam