Aceasta este deviza Carnavalului veneţian din 2012. Un eveniment la care oaspeţii sunt aşteptaţi nu doar să privească, ci să devină protagonişti activi, fiind ei înşişi creatorii carnavalului.
"Să ne deghizăm chipul, pentru nu ne aşeza o mască pe suflet!", ne îndeamnă directorul din acest an al carnavalului, David Rampello (pe care l-am întâlnit la Hotelul Danieli, într-un spaţiu mobilat, surprinzător pentru noi, în care se aflau exact aceleaşi fotolii şi canapele pe care s-a odihnit în urmă cu mai mult de un secol Regina Elisabeta a României). Este o invitaţie ca fiecare să-şi dezvolte creativitatea, imaginaţia, în contextul generos al carnavalului, lăsându-şi în acelaşi timp inima "nedeghizată", ca "să reziste, prin neprefăcătorie, acestui moment de criză care ne afectează pe toţi".
Primarul Veneţiei apreciază prezenţa României la Carnaval
Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, primarul Veneţiei, Giorgio Orsoni, afirma: "Linia trasată de organizatorul evenimentului din acest an este de a readuce oamenii în teatru, de a recupera memoria teatrului, Veneţia fiind un oraş cu multe teatre, iar prezenţa masivă a locuitorilor la spectacole fiind considerată, din cele mai vechi timpuri, ceva firesc".
Ca o paranteză să spunem că timp de patru zile, spectacolul veneţian, în sala de teatru, a fost întregit de Festivalul de muzică balcanică "Dimitrie Cantemir", organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică "Nicolae Iorga" din Veneţia, despre care Giorgio Orsoni spunea: "Relaţiile dintre Veneţia şi România sunt consolidate datorită prezenţei acestui institut în Serenissima. Pot fi observate aceste bune relaţii şi în activităţile specifice pe care Insitutul "Iorga" le dezvoltă în zilele carnavalului. Pentru noi acesta este un motiv de interes, pentru că este vorba despre culturi diverse, dar şi vecine, care au sim