Comisia Europeana (CE) a lansat un studiu pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor de Internet in banda larga, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Croatia. Rezultatele studiului vor duce la cresterea investitiilor directe ale CE in majorarea vitezei de trafic in retelele de banda larga si vor sustine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informatii despre calitatea seriviciilor livrate catre consumatori.
“Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda. “Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect”, a continuat acesta.
Studiul va masura vitezele in banda larga, prin distribuirea catre voluntari a unui dispozitiv care se instaleaza la conexiunea de Internet a acestora. Pentru a obtine date statistice cat mai reprezentative, studiul necesita peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 in Romania.
Potrivit celui mai recent raport al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Romania are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de putin peste 1.000 de furnizori operationali. Toti acestia sunt obligati, incepand cu 20 ianuarie 2012, sa includa in contractele incheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat.
Studiul Comisiei Europene este gestionat de catre compania britanica SamKnows, specializata in masurarea vitezei broadband.
“SamK