Cei mai mulţi locuitori supuşi Mitropoliei Clujului nu vor să treacă sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi-a motivat decizia de reîmpărţire a episcopiilor din Ardeal spunând că „În anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhii”. Decizia reîmpărţirii canonice a Ardealului va fi luată la Sinodul din 16-17 februarie.
Sondajul care contrazice Patriarhia
În Mitropolia Clujului, 64% dintre respondenţi au declarat că nu ar fi de acord ca episcopia de care aparţin să se mute la o altă mitropolie. În judeţul Alba, 64% dintre persoanele chestionate şi-au exprimat dezacordul, iar în judeţele Mureş şi Alba – câte 57%. De asemenea, 70% dintre respondenţi sunt de părere că mutarea ar avea un impact negativ. Sondajul IRES a fost realizat în perioada 8-9 februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.021 indivizi de peste 18 ani din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi alţi 500 de indivizi de 18 ani şi peste din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Eroarea este de +/- 3%. Un coeficient de 92% dintre locuitorii judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj se consideră persoane religioase, potrivit sondajului amintit. Conform cercetării IRES, 66% dintre cei chestionaţi declară că merg la biserică cel puţin o dată pe lună, 36% merg la biserică o dată sau de câteva ori pe săptămână, 22% de câteva ori pe lună, iar 10% o dată pe lună. De asemenea, 17% dintre respondenţi spun că merg la biserică de câteva ori pe an, 3% o dată pe an, 9% mai rar şi 4% niciodată.
Împărţeala episcopiilor
Mitropolia Clujului a fost înfiinţată de Sinodul