Iranul a anuntat, miercuri, progresele facute de programul nuclear pe care il conduce, printre acestea numarandu-se o noua generatie de centrifuge mai performante si posibilitatea de a imbogati uraniul pana la 20%. In acelasi timp, guvernul de la Teheran a precizat ca este dispus sa reia negocierile cu marile puteri, informeaza AFP.
Imbogatirea uraniului se afla in inima conflictului dintre Iran si comunitatea internationala, care se teme ca programul nuclear iranian ar putea avea obiective militare.
Televiziunea publica iraniana a difuzat miercuri in direct imagini cu introducerea unei bare de combustibil nuclear 20%, "fabricata local", in reactorul pentru cercetare din Teheran, reactor ce produce izotopi necesari pacientilor bolnavi de cancer.
La ceremonie a participat presedintele Mahmoud Ahmadinejad. Au luat parte, de asemenea, familiile mai multor cercetatori din domeniul nuclear asasinati, potrivit Iranului, de serviciile secrete americane si israeliene.
Ahmadinejad a anuntat intr-un discurs televizat ca 3000 de noi centrifuge au fost puse in functiune in centrala pentru imbogatirea uraniului de la Natanz.
"In jur de 6000 de centrifuge functionau deja, au fost adaugate alte circa 3000 de centrifuge noi, ajungandu-se la un total de 9000", a declarat presedintele iranian.
Faptul ca Iranul isi poate produce propriul combustibil nucler de pana la 20%, cu toate ca mai multi lideri europeni i-au pus sub semnul intrebarii capacitatile tehnologice, demonstreaza abilitatile in domeniul nuclear.
In 2009, Grupul G+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) au propus, fara succes, ca Iranul sa furnizeze uraniu imbogatit pana la 3,5% si sa obtina, in schimb, uraniu imbogatit pana la 20%, de la Franta si Rusia, pe care sa il foloseasca pentru reactorul de cercetare.
O noua