Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat să adopte o poziţie privind site-ul împotriva imigranţilor din Estul Europei, lansat de Partidul Libertăţii, populist şi antieuropean, care asigură majoritatea parlamentară a guvernului de la Haga.
Rutte a precizat că nu ia atitudine deoarece site-ul respectiv "nu este unul al Guvernului". Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, reacţionează faţă de situaţia din Olanda.
Domnule ministru, după lansarea celebrului site al Partidului Libertăţii din Olanda, îndreptat împotriva est-europenilor, premierul acestei ţări nu a luat atitudine. Cum reacţionează România, în acest caz?
Cred că este pentru prima dată când o conduită împotriva valorilor europene a unui partid mic dintr-o ţară membră a Uniunii Europene a primit o reacţie atât de extinsă. Vicepreşedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, a reacţionat. Membrii Parlamentului European au reacţionat. Zece state, printre care şi România, au protestat oficial, au trimis scrisori partidului în cauză. Sigur că premierul olandez, care se bazează pe voturile acestui partid, a fost mai reticent în a se delimita, dar modul în care au reacţionat vectori instituţionali şi neguvernamentali mi se pare încurajator. După părerea mea, este excepţional că de data aceasta opinia publică a reacţionat.
Şi credeţi că va folosi?
Trebuie să vedem situaţia dintr-o perspectivă realistă. Nu putem interveni politic pe această temă. Cred că domnul Geert Wilders ( liderul partidului Libertăţii, n.r.) va renunţa.
Ce vă face să credeţi?
El este un politician populist şi ca orice politician populist este foarte atent la emoţiile pe care le generează. În condiţiile în care obţine efectul contrar, cred că va renunţa.
Dată fiind această atmosferă împotriva străinilor, creată în Olanda, ce şanse mai avem ca această ţară să f