România are, de ceva vreme, un nou guvern, dar noua echipă ministerială nu modifică prea mult configuraţia geografică a originii miniştrilor. Ardealul şi Muntenia continuă să fie pe primele locuri la numărul de miniştri daţi ţării după 1989, după cum rezultă dintr-o analiză a ecotext.ro.
În analiza realizată de site-ul menţionat, au fost incluşi miniştii care s-au perindat la conducerea ţării începând cu guvernul Petre Roman. În total, au fost 15 guverne, iar numărul celor care au deţinut funcţia de ministru sau premier s-a ridicat la 242 de persoane.
După cum era de aşteptat, cei mai mulţi miniştri şi premieri provin din Bucureşti. Mai exact, 64 din cei 228 de miniştri, ceea ce reprezintă aproximativ o treime.
Pe locul al doilea, cu 13 miniştri daţi ţării, se situează judeţul Cluj, urmat de judeţul Hunedoara, cu 9 miniştri.
Sunt şi cinci miniştri care nu s-au născut între graniţele actuale ale României: Nicolae Văcăroiu (Cetatea Albă, Basarabia, astăzi Bugeac, Ucraina), sau Nicolae M. Nicolae (născut la Silistra, Bulgaria).
Cu un singur ministru trimis, judeţul nostru se află pe locul 38, Eugen Nicolăescu (fost ministru al sănătăţii în guvernarea Tăriceanu) fiind singurul giurgiuvean care a acces într-o funcţie de asemenea importanţă.
Tot cu câte un ministru se numără şi judeţele Ialomiţa, Tulcea şi Vaslui, în timp ce Ilfovul nu a trimis, până acum, niciun reprezentant în vreunul din cele 15 guverne de până acum.