Moody's a retrogradat, luni seara, sase tari europene si a acordat calificativ negativ ratingului maxim al Marii Britanii, Frantei si Austriei. Daca pana acum un an, stirea ar fi afectat indicii bursieri sau economici ai statelor vizate, in ultima perioada, acestia au ramas aproape impasibili la deciziile agentiilor de rating.
Moody's a retrogradat calificativele Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2).
In plus, agentia de rating a pus sub perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei.
"Aceasta decizie reprezinta, prin extindere, un raspuns la retrgoradarile agresive realizate de celelalte agentii, Standard & Poor's si Fitch. Astfel, consideram ca miscarea facuta de Moody's nu va avea decat un impact limitat pe pietele financiare", a precizat economistul de la RBC Capital Markets, Peter Schaffrik, citat de Financial Times.
In aceste conditii, indicele FTSEurofirst 300, care arata evolutia celor mai importante actiuni, a scazut cu doar 0,2%, recuperand din pierderea de 0,3%, inregistrata luni.
Moody's reduce ratingul a sase state europene
Specialistii au precizat ca aceste retrogradari erau previzibile si ca tendinta negativa a indicilor bursieri este una pe termen scurt.
In plus, euro a fost cotat, marti dimineata, la 1,3156 dolari, reprezentand o scadere de 0,23%. De asemenea, si lira sterina s-a depreciat usor, ajungand la un curs de 1,5715 dolari/unitate, de la 1,5686 dolari/unitate.
Italia a tinut o licitatie, marti, in care a reusit sa vanda obligatiuni cu scadenta la 3 ani, in valoare de 4 miliarde de euro, cu o dobanda de 3,41%, in scadere de la 4,83%, cat era luna trecuta.
Randamentul activelor britanice cu maturitate la 1