Oamenii care suferă de diabet, hipertensiune sau au un nivel ridicat al colesterolului şi au animale de companie, se bucură de o mai bună stare de sănătate a inimii decât cei care au astfel de afecţiuni şi nu au animale, potrivit unui studiu japonez citat de Reuters.
Pentru acest studiu au fost monitorizaţi aproape 200 de japonezi, oamenii de ştiinţă descoperind că aceia care aveau orice fel de animal de companie aveau o variabilitate a ritmului cardiac mai ridicată.
Acest lucru înseamnă că inima reacţionează mai bine la necesităţile organismului, o astfel de reacţie fiind bătăile mai rapide în situaţii stresante. De cealaltă parte, variabilitatea scăzută a ritmului cardiac a fost asociată cu un risc mai ridicat de a muri din cauza bolilor de inimă.
Erika Friedmann, profesor la Universitatea din Maryland, a apreciat că studiul, care a fost publicat în American Journal of Cardiology, este un pas înainte faţă de ceea ce se ştia deja despre legătura dintre creşterea unui animal de companie şi sănătatea inimii.
Această cercetare a fost realizată de specialişti de la Universitatea Kitasato din Kanagawa, Japonia, pe baza monitorizării a 191 de persoane care sufereau de diabet, hipertensiune sau colesterol ridicat, timp de peste 24 de ore. Cercetătorii au luat în considerare şi stilul de viaţă al voluntarilor, inclusiv aspectul creşterii unui animal de companie.
Circa patru persoane din 10 aveau un animal, însă, în afara acestui aspect, cele două grupuri erau asemănătoare.
Fiecare participant la studiu a purtat un aparat de monitorizare a bătăilor inimii timp de 24 de ore. La posesorii de animale de companie, circa 5% dintre bătăile inimii aveau o durată diferită cu 50 de milisecunde, în timp ce la ceilalţi acest lucru se întâmpla pentru numai 2,5% dintre bătăile inimii, indicând o variabilitate mai mică a ritmului cardiac.
Deocamdată