Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni din nou mâine pentru a lua o decizie în privinţa aprobării celui de-al doilea pachet de salvare destinat Greciei a cărui valoare ar putea depăşi 130 miliarde euro.
Germania şi aliaţii săi europeni, neîncrezători în promisiunile Atenei, nu par pregătiţi să dea undă verde acordului fără de care statul elen va intra în faliment chiar luna viitoare.
Între timp, agenţia de rating Moody's a retrogradat calificativele a şase ţări din zona euro, printre care Italia şi Spania, şi a avertizat Franţa, Austria şi Marea Britanie.
Mai mulţi oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană apreciază că Grecia respectă condiţiile cerute de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană după ce parlamentul grec a aprobat, duminică, măsurile de austeritate, inclusiv reduceri suplimentare de cheltuieli de 325 milioane euro, cerute de finanţatorii internaţionali ai statului elen, scrie Financial Times.
Noile pretenţii ale Germaniei
Alţi oficiali au declarat însă că Germania şi Olanda sunt sceptice în privinţa angajamentelor Greciei. Un grup de lucru al oficialilor din zona euro a alcătuit o listă cu noi condiţii cerute Atenei şi de îndeplinirea cărora depinde rezultatul reuniunii de mâine. Lista cere dovezi că pot fi făcute reducerile suplimentare de cheltuieli, detalii despre cum Grecia intenţionează să diminueze cu 15% costurile cu forţa de muncă şi reasigurări că toţi liderii politici greci sprijină acordul cu finanţatorii internaţionali.
Această din urmă condiţie este problematică, având în vedere că Antonis Samaras, liderul unui important partid de opoziţie, Noua Democraţie, şi probabil următorul premier al Greciei, a indicat că va încerca să renegocieze acordul de bailout după alegerile din aprilie, ceea ce a înfuriat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
"N