Coruptia este perceputa ca fiind o problema majora in tarile Uniunii Europene arata cel mai recent sondaj Eurobarometru dat miercuri publicitatii de Comisia Europeana. Potrivit sondajului, circa jumatate dintre europeni cred ca nivelul coruptiei din tara lor s-a amplificat in ultimii trei ani. Eurobarometrul mai arata ca 96% din romani sunt "de acord" ca nivelul coruptiei din tara este o problema majora iar 78% dintre ei cred, in Romania, coruptia este mai raspandita decat in alte tari ale Uniunii.
"Observam cu dezamagire ca rezultatele concrete in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Uniunea Europeana raman nesatisfacatoare. De cate ori nu am spus ca a venit timpul sa actionam? Cetatenii europeni se asteapta la masuri decisive din partea guvernelor nationale. Ar cam fi timpul ca acestea sa fie adoptate", a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.
Comisia Europeana subliniaza faptul ca nivelul ridicat al coruptiei continua sa fie una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Europa. Prezenta sub forme si in domenii care difera de la un stat membru la altul, coruptia afecteaza intreaga UE, printre efecte numarandu-se reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice. Potrivit CE, se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.
Vezi eurobarometrul coruptiei pe site-ul Comisiei EuropeneSondajul Eurobarometru a fost realizat in cele 27 de state membre ale UE in septembrie 2011. Principalele constatari sunt:
Potrivit sondajului, majoritatea europenilor (74%) considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor. Desi opinia publica pare sa fie putin mai buna decat in 2009 (cand datele indicau un procent de 78%), exista variatii mari intre tari. Astfel, 98% dintre respondentii gr