Printre rezultate macroeconomice, mai mult sau mai putin favorabile, anuntate in ultima perioada, inflatia reprezinta de departe una dintre cele mai bune performante. Deoarece rata anuala a inflatiei a ajuns in luna ianuarie la 2,7%, cel mai scazut nivel din ultimele doua decade.
Mai mult, rata inflatiei se incadreaza pentru prima data in ultimii cinci ani in tinta stabilita de banca nationala. Desigur, contributia principala la rezultatul "fenomenal" a avut-o natura, printr-un an agricol "exceptional", asa cum il descriu specialistii. Nu in ultimul rand, din pacate, rata scazuta a inflatiei reflecta reducerea semnificativa a cererii din partea populatiei.
Indica o inflatie de sub 3% ca suntem pe drumul cel bun?
"Recordul la care s-a ajuns este un fenomen temporar, chiar banca nationala si-a revizuit tinta de inflatie pentru 2012 usor in urcare, ceea ce inseamna ca se asteapta la o crestere a inflatiei", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.
Sunt mai multi factori care pot influenta preturile in 2012, considera analistul.
"Pe de o parte, este putin probabil ca anul agricol 2011, care a fost exceptional de bun, sa fie repetat si in 2012. Pe de alta parte exista unele preturi administrate care s-ar putea sa mai fie schimbate, de la medicamente pana la energie.
Totodata, nu poate fi exclus nici riscul unor cresteri de salarii in an electoral care ar putea sa se vada la un moment dat intr-o crestere a cererii de consum si implicit a preturilor", a explicat Aurelian Dochia.
Potrivit analistului Lucian Davidescu, rata inflatiei este in primul rand rezultatul asa-numitului efect de baza.
"Adica, dupa o crestere foarte mare, totul incepe sa para foarte mic. Sa nu uitam ca am avut un varf de inflatie de 8% cu un an in urma si acest varf inseamna preturi care au cres