Fie iarna, fie vara, gasim patrunjel mai tot timpul anului, la piata, la supermarket, ba chiar si la magazinul din colt. Gospodinele il iau acasa si-l folosesc, mai ales, la ciorbe. Ca sa te bucuri de toate calitatile lui culinare, nu-l fierbe. Taie-l marunt si pune-l in ciorba, la masa. Are o aroma puternica si mancarii ii da un gust deosebit. Dar nu numai atat.
Patrunjelul are calitati terapeutice de exceptie, in present fiind folosit in tratarea diverselor boli sau afectiuni, precum cancerul pulmonar, hipoglicemia, calculii biliari si renali, depresia, indigestia, constipatia, alergiile, menstrele neregulate, amenoreea, lactatia, osteoporoza, cistita, litiaza renala, obezitatea, artrita reumatoida, eczemele alergice, durerile de sani, sistem imunitar slabit, lipsa poftei de mancare.
De asemenea, consumul regulat de patrunjel incetineste procesul de imbatranire a pielii, stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea glandelor endocrine.
Bogat in calciu, in vitamina A si C, patrunjelul - verde sau uscat - mai contine fier, cupru si fosfor, indispensabile pentru organism si care-l recomanda nu numai ca aliment, ci si ca medicament. Toate partile firavei plantei - radacina, tulpina, frunze si seminte - au aceleasi principii active, care fac din patrunjel un tonic excelent, antiseptic si diuretic.
Cura cu salata de patrunjel verde fortifica sistemul imunitar si de acest lucru este neaparata nevoie, mai ales, la schimbarea de anotimp. Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat, se adauga putin ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Salata se consuma zilnic, timp de 10-14 zile. Cura este tonica si revigoranta, contribuind la fortificarea sistemului imunitar, destul de slabit dupa anotimpul rece.
Cel putin o data in viata, fiecare om trece printr-o criza de hipoglicemie