Economia germană a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de cel anterior, iar Produsul Intern Brut al Franţei a crescut cu 0,2% în aceeaşi perioadă. Cifrele sunt mai bune faţă de estimările analiştilor, care anunţă însă contracţie în zona euro pentru prima dată din 2009.
Pe ansamblul anului 2011, economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%. Criza datoriilor de stat a încetinit creşterea economică din zona euro, cu Grecia, Portugalia şi Belgia aflate deja în recesiune.
Datele recente sugerau că Germania ar putea evita recesiunea, datorită şomajului aflat la minimul ultimilor 20 de ani, care ar trebui să suţină consumul şi cererii pentru exporturi din afara zonei euro. Institutul de cercetare economică ZEW a anunţat marţi că încrederea investitorilor germani a crescut în februarie la maximul ultimelor zece luni.
Prognoza Băncii Centrale Europene indică pentru zona euro o creştere economică de 0,3% în acest an, respectiv 1,3% în 2013, iar instituţia va actualiza proiecţiile în luna martie.
Belgia este prima ţară din zona euro care a anunţat la începutul acestei luni că reintră oficial în recesiune, după ce Produsul Intern Brut a scăzut timp de două trimestre consecutive.
Şi Italia are probleme. Cu două scăderi trimestriale consecutive ale Produsului Intern Brut, economia Italiei intră din punct de vedere tehnic în recesiune, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică din Italia. În ultimul trimestru din 2011, economia s-a contractat cu 0,7%, mai mult decât estimau analiştii (ale căror previziuni erau de circa 0,5%).
Bursele europene au deschis miercuri în urcare, datorită datelor peste estimări privind creşterea economică din Germania şi Franţa, în timp ce Grecia pare că se îndreaptă către un consens politic privind măsurile de austeritate.
Economia germană a