* Interviu cu Octavian Popa, director financiar în cadrul MSD România - filiala românească a companiei farma "Merck Sharp & Dohme"
Reporter: Care este situaţia financiară a segmentului farma?
Octavian Popa: Situaţia financiară a segmentului farma este un paradox ce poate deveni obiect de studiu pentru mediul universitar şi specialişti. Sunt raportate creşteri de venituri şi profituri în marje normale pe hârtie, pe care se plătesc impozite şi TVA, însă fluxul efectiv monetar de plăţi şi încasări este susţinut de sistemul bancar şi de producătorii de medicamente. Din cauza subfinanţarii şi a termenelor de plată de peste 300 de zile, sistemul financiar al segmentului farma este menţinut într-un echilibru fragil, la limita suportabilităţii, şi orice mic derapaj al oricărui jucător poate avea un efect de domino asupra tuturor celorlalţi jucători, şi, în final, asupra pacienţilor.
Reporter: Care este valoarea pieţei farma pentru 2011?
Octavian Popa: Valoarea estimativă a pieţei farma pentru 2011, fără a lua în considerare produsele pentru care nu este nevoie de prescripţie medicală şi vaccinurile, se situează în jurul valorii de 9,5 miliarde lei, fiind în creştere cu aproximativ 8% faţă de cea din 2010.
Reporter: Care sunt factorii ce influenţează evoluţia pieţei?
Octavian Popa: În anii care urmează creşterea va fi influenţată de buget şi de cursul de schimb al monedei naţionale, dar şi de politicile strategice ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cum ar fi taxa clawback. De asemenea, companiile farma vor încerca să realizeze venituri din produse farmaceutice care pot fi plătite integral sau parţial de către pacient. În condiţiile unui buget al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate strâmtorat şi a unor termene de plată de peste 300 de zile, companiile farmaceutice caută soluţii să vândă produse la un