Producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), controlat de salariaţi, a realizat în ultimul trimestru al anului trecut un profit net de 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro), cu 43,9% mai ridicat decât câştigul obţinut de companie în intervalul similar al anului trecut. Pe de altă parte creşterea afacerilor Compa, care se bazează pe exporturi, a încetinit la 5,9% în aceeaşi perioadă.
"În acest moment avem o vizibilitate destul de bună a afacerilor Compa pentru 2012 şi ceea ce prefigurăm este bine, adică o creştere a afacerilor la 121 milioane de euro. Începutul de an a fost bun, chiar foarte bun, în luna ianuarie şi în februarie lucrurile au continuat în aceeaşi notă. Profitul de anul trecut se va îndrepta în totalitate către investiţii pentru că intenţionăm să ne dezvotăm cu forţe proprii şi să nu ne împovărăm cu credite de la bănci. Pentru a ţine pasul cu ce se întâmplă în lume trebuie să îmbunătăţeşti permanent. Avem proiecte europene care trebuie neapărat pornite şi proiecte noi care nu sunt deocamdată 100% bătute în cuie cu un start al producţiei în 2013", a declarat Ioan Deac, directorul general al Compa.
În prima jumătate a anului trecut exporturile Compa au contribuit cu 89% la afacerile companiei. În lunile octombrie, noiembrie şi decembrie exporturile României şi-au frânat creşterea la 17,9%, 15,1% şi respectiv 0,2% în ultima lună a anului comparativ cu un avans al exporturilor pe tot anul 2011 de 21,2%.
Compa este una dintre puţinele companii cu capital românesc din topul celor mai mari 100 de exportatori, cu un nivel al exporturilor care s-a învârtit anul trecut în jurul cifrei de 422 mil. lei (circa 100 mil. euro).
Componentele produse la Sibiu se găsesc pe marea majoritate a mărcilor de automobile, câteva exemple fiind BMW, Mercedes, Fiat, Peugeot, Citroën, Audi, Ford şi Kia, în condiţiile în care are încheiate parteneriate c