Din păcate, din cei 250.000 de copii depistaţi anual cu cancer la nivel mondial numai 20% beneficiază de tratament. Acesta este mesajul transmis, astăzi, de organizaţiile internaţionale care luptă împotriva cancerului la copii cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer.
În România, această zi este marcată printr-o serie de evenimente desfăşurate timp de două zile (15 şi 16 februarie) la Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.
Cancerul la copii este o boală rară, reprezentând numai 2% din numărul total de cancere. În România, anual, 500 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer. În funcţie de specificul bolii, rata de vindecare este cuprinsă între 30% şi 60%.
Circa 70% dintre toate cancerele la copii sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate şi tratate dintr-un stadiu incipient.
La ce semne trebuie să fiţi atenţi
Medicul Gabriele Calaminus, preşedintele Societăţii Internaţionale de Oncologie Pediatrică, afirmă că simptomele cancerului pot fi deseori interpretate ca boli obişnuite specifice vârstei copilăriei. Şi totuşi, există o serie de simptome care ar putea ridica suspiciunea de cancer în cazul unui copil.
-O pată albă la nivelul ochilor, miopie nou-instalată, orbire, glob ocular umflat.
-Umflătură în abdomen/pelvis, cap sau gât, în membre, la testicule, la glande.
-Febră inexplicabilă, prelungită mai mult de două săptămâni.
-Pierdere în greutate, paloare, oboseală, rănireasau învineţirea cu uşurinţă.
-Dureri de oase, încheieturi, spate, fracturi cu uşurinţă.
-Semne neurologice: schimbarea sau alterarea mersului, echilibrului sau
vorbirii, regresie în dezvoltare.
-Durere de cap prelungită mai mult de două săptămâni, cu sau fără vomă, umflarea capului.
„Este vital ca părinţii să meargă cu copilul la un medic pentru consul