ONDRP - Observatorul Naţional francez al Delincvenţei şi Răspunderii Penale - a publicat miercuri pentru prima dată statistici privind presupusa implicare a străinilor în furturi şi atacuri la integritatea persoanelor, comise în Franţa. Documentul de 89 de pagini bazat pe cifrele ministerului de Interne, ale Poliţiei şi Jandarmeriei, arată printre altele o creştere semnificativă a procentului de români.
Vasile Damian:
Numărul cetăţenilor de origine română învinuiţi pentru furturi de poliţia naţională şi jandarmeria franceză s-a dublat, practic, între anii 2008-2010. În 2010, circa 5,5 procente dintre suspecţii de furt erau de naţionalitate română, cifră care nu era decât de sub 3% cu doi ani mai devreme. Mai precis, în 2010, peste 9300 de români au fost interpelaţi pentru presupuse furturi. Vasile Damian a citit raportul ONDRP şi ne prezintă un rezumat şi o analiză:
Cifrele prezentate de ONDRP - instituţie guvernamentală însărcinată să analizeze statisticile delincvenţei - confirmă aşadar declaraţiile lui Claude Guéant. În ultima vreme, ministrul francez de Interne a arătat insistent cu degetul înspre delincvenţa venită din România. Oficialul a reuşit de altfel să convingă autorităţile de la Bucureşti să coopereze mai îndeaproape cu prefectura pariziană, lucru care s-a soldat cu sosirea la Paris de o maniera permanentă, pe lângă poliţia judiciară franceză, a unor ofiţeri de legătură români.
Aceleaşi cifre publicate arată acum că proporţia de minori străini puşi în cauză pentru furt - un sfert din totalul anului 2010 - este şi ea în creştere, dar rămâne inferioară celei puse pe seama minorilor francezi. Proporţia de femei este însă mai mare printre străinii învinuiţi de furt.
În sfârşit, dacă aceste cifre reprezintă un nou semnal de alarmă, ele au darul şi de a pune unele lucruri la punct. Astfel, străinii suspectaţi de furt î